Samarbejde skal sikre videndeling
Af Morten Hviid Alberg, ma@quickcare.dk
I Danmark står et stort antal borgere i den arbejdsdygtige alder af fysiske, psykiske eller sociale årsager uden for arbejdsmarkedet. Udover store samfundsøkonomiske konsekvenser kan dette få store konsekvenser for den enkelte borger og have negativ indflydelse på den enkeltes livskvalitet. En indsats, hvor fokus ligger på at hjælpe den enkelte borger med at opnå en hensigtsmæssig tilknytning til arbejdsmarkedet, er en yderst relevant del af en samlet rehabiliteringsindsats.
Videncenter for kroniske sygdomme og rehabilitering har derfor indledt et samarbejde med den private sundhedsaktør Quick Care, der har specialiseret sig i fastholdelse, udplacering og genplacering af borgere uden for arbejdsmarkedet. Målet er videndeling og faglig sparring.
Mindske afstand
Quick Care henvender sig til borgere, som i kortere eller længere perioder befinder sig på sygedagpenge eller kontanthjælp, og som alle har det tilfælles, at deres fravær fra arbejdsmarkedet skyldes, at de ikke har tilstrækkelige fysiske eller psykosociale ressourcer til at imødekomme de krav, som stilles af et forløb på arbejdsmarkedet.
For at borgeren kan opnå en tilknytning til arbejdsmarkedet, er det derfor essentielt at reducere afstanden mellem borgerens ressourcer og arbejdsmarkedets krav. Derfor har Quick Care specialiseret sig i at afklare og opkvalificere den enkelte borgers fysiske og psykosociale ressourcer ift. arbejdsmarkedet. Et arbejdsmarkedrettet fokus sikres ved, at der i afklaringen og opkvalificeringen af borgerens ressourcer også fokuseres på, hvilken betydning borgerens aktuelle ressourcer har for borgerens evne til at udføre arbejdsmarkedrettede aktiviteter og dermed også for borgerens mulighed for at deltage på arbejdsmarkedet.
Værdifuld tilknytning
Afklaringen har til formål at skabe et billede af borgerens fysiske og psykosociale ressourcer. Et billede som løbende formidles til sagsbehandleren. Set ud fra et ICF-perspektiv giver afklaringen sagsbehandleren mulighed for at iværksætte en ”top-down” styret indsats, hvor indsatsen ligger på deltagelses- og aktivitetsniveau, og hvor arbejdsmarkedets krav justeres ift. borgerens ressourcer. En opkvalificering kan derimod anses som en ”bottom-up” styret indsats, hvor indsatsen ligger på kropsniveau, og hvor borgerens ressourcer øges ift. arbejdsmarkedet.
Uanset indsats vil det medføre en reducering af afstanden mellem borgerens ressourcer og arbejdsmarkedets krav. Såfremt afklaringen viser, at årsagen til at borgerens fysiske eller psykosociale ressourcer ikke kan matche arbejdsmarkedets krav eller er kronisk, vil en ”top-down” styret indsats, hvor arbejdsmarkedets krav justeres ift. borgerens ressourcer, være nødvendig for at sikre borgeren en værdifuld tilknytning til arbejdsmarkedet.
Borgeren i centrum
Det afklarende og opkvalificerende forløb tilrettelægges individuelt. Forløbet er baseret på træningsorienterede og fysioterapeutiske teorier, metoder og koncepter, som alle kræver en aktiv deltagelse. Gennem samtale, undersøgelse og observation dannes der på baggrund heraf et billede af borgerens fysiske og psykosociale ressourcer. Såfremt det er muligt og relevant, suppleres dette med viden fra kommunale, regionale, private eller offentlige aktører, som er, eller har været, i kontakt med borgeren.
Et intra-, inter eller tværfagligt samarbejde er derfor en vigtig del af Quick Cares praksis, hvor kontakt til andre aktører sikrer et forløb, hvor alle arbejder i samme retning.
Hurtig tilbagevenden
Forløbets varighed afhænger af, hvornår der vurderes at være en sammenhæng mellem borgerens ressourcer og arbejdsmarkedets krav, samt hvornår borgerens ressourcer vurderes at være stabile eller under fortsat udvikling.
Når dette vurderes at være tilfældet, fokuseres der på, at borgeren hurtigst muligt står til rådighed for arbejdsmarkedet eller afslutter sig forløb - også selvom dette betyder, at borgeren endnu ikke har opnået det bedst mulige funktionsniveau. Ud fra en fysioterapeutisk tankegang, hvor fokus ligger på at udvikle, vedligeholde og bevare menneskets optimale bevægelses- og funktionsevne livet igennem, kan dette anses som værende atypisk, men international forskning har påvist, at hurtig tilbagevenden til arbejde er den mest effektive vej til at genvinde maksimal arbejdsevne og forebygge tilbagefald.
Øget samarbejde
Som en del af en målrettet indsats mod sygefraværet hos den danske befolkning har regeringen i 2008 udarbejdet en handlingsplan med 30 forslag til, hvordan sygefraværet i både den offentlige og private sektor kan nedbringes. Af disse fremhæver regeringen selv, at jobcentrene skal have mulighed for at give alle sygemeldte, både beskæftigede og ledige, aktive tilbud, fx vejledning og opkvalificering.
Nyt samarbejde
Et samarbejde mellem sundhedsuddannelserne og private og offentlige aktører med kompetencer og viden inden for arbejdsmarkedrettet intervention er essentielt for at imødekomme et fremtidigt behov for kompetente arbejdsmarkedsorienterede aktører, udvaske grænserne mellem sundheds- og beskæftigelsessektorer og leve op til ansvaret om at få bragt sygefraværet ned. Både nu og fremover. Udover samarbejdet med Videncenter for kroniske sygdomme og rehabilitering har Quick Care derfor indgået i samarbejde med fysioterapeut-uddannelserne i Århus, København og Holstebro. Målet er, at et sådant samarbejde fremover vil komme både fremtidens sundhedsuddannelser, samfundet og den enkelte borger til gode.
FAKTA
- Quick Care er en privat sundhedsaktør, der samarbejder med kommuner og landets jobcentre.
- Quick Cares medarbejdere har et indgående kendskab til de lovgivningsmæssige rammer, borgeren befinder sig i, og hvilken indflydelse dette kan få for borgerens forløb ud mod arbejdsmarkedet.
- Quick Care har et indgående kendskab til arbejdsmarkedet, der sikrer, at de er i stand til at imødekomme vekslende behov. Quick Cares samlede viden giver derfor medarbejderne mulighed for at deltage i et kvalificeret samarbejde med både kommunens jobcentre og sagsbehandlere såvel som den enkelte borger.