Fitness skal hjælpe sygemeldte

Jobcenter Ringsted er sammen med 16 andre jobcentre med i et forsøg, der skal få syge hurtigere tilbage på arbejdsmarkedet - men LO Midtsjælland protesterer mod initiativet.

Af David Arnholm

RINGSTED:

100 modtagere af sygedagpenge i Ringsted skal i den kommende tid deltage i et forsøg, der hurtigt skal få dem tilbage på arbejde. En gang om ugen skal de møde op i fitnesscentret Key 2 Fitness i RingStedet, hvor de med hjælp fra fysioterapeuter fra det private firma Quick Care skal komme i så god form, at de kan begynde at arbejde igen. I fitnesscentret skal borgerne blandt andet have afklaret deres fysiske formåen, ligesom de skal deltage i selvhjælpsgrupper, have motiverende samtaler og på virksomhedsbesøg.

Forsøget er sat i værk af Arbejdsmarkedsstyrelsen, der har inviteret jobcentre i 17 kommuner til at være med. De deltagende borgere udvælges tilfældigt, men omfatter ikke sygemeldte, der er i behandling for alvorlig sygdom. Alligevel møder forsøget kraftig modstand fra LO Midtsjælland.

- Det er højest betænkeligt, at sygemeldte kan tvinges til at møde op i et fitnesscenter, uanset om man har behov for fitness eller ej. Eller har en lidelse, så den sygemeldte ikke kan tåle at træne i et fitnesscenter. Der kan jo være mange årsager til, at man er fitness-uegnet, men det tager forsøget ikke hensyn til, bemærker formand Henrik Kjær, der refererer til, at der i forsøgsteksten kun nævnes fire grupper af syge, der kan slippe for at deltage: indlagte på sygehuse, døende, gravide og borgere, der har indledt en førtidspensionssag.